Lekkage aan dak alles wat u moet weten
Heeft u een lekkage aan het dak? Delta Daktechniek helpt u op weg met het opsporen van uw lekkage met een gratis dakinspectie. Vraag hem direct aan!
NEEM CONTACT OP MET EEN DAKSPECIALIST
OFFERTE AANVRAGEN?
Vraag hier uw vrijblijvende dakdekker offerte aan, géén verplichtingen!
Gratis dakinspectie inbegrepen.
- Duurzame bescherming
- Vakkundige uitvoering
- Energie-efficiëntie
- Stijlvolle Transformatie
Het is belangrijk om een lekkage aan uw dak snel en vakkundig te laten oplossen. Een lekkage aan het dak veroorzaakt namelijk snel andere problemen, zoals vocht binnenshuis, wat verdere schade tot gevolg heeft. Wij van Delta Daktechniek helpen u graag met het opsporen van de oorzaak van uw daklekkage en de reparatie.
Heeft u op dit moment last van een lek in het dak en wilt u zo snel als mogelijk geholpen worden? Neem contact met ons op voor een spoedreparatie voor uw daklekkage door ons te bellen via 085-0250023. Wij zijn onder andere werkzaam in de regio Den Bosch, Breda, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.
In dit artikel
Een lekkage aan het dak komt meestal naar voren bij hevige langdurige regenval of smeltende sneeuw. Als uw dak lekt bij hevige regen of na sneeuw, dan is het belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaak. Wat is de mogelijke oorzaak van de lekkage aan uw dak? Daar gaan we in deze paragraaf verder op in.
Slecht onderhoud van het dak
Door slecht onderhoud aan een dak kunnen op den duur schades ontstaan. Wanneer er vuil op het dak ligt, zoals langdurig mos op de dakpannen ligt, is dit een mogelijke veroorzaker van lekkage. Dit komt doordat vuil, zoals mos, vocht vasthoudt dat continu op dezelfde plaats blijft liggen, waardoor het op den duur in het dak kan doordringen.
Een slechte montage van het dak of zonnepanelen op het dak is eveneens een mogelijke reden van een lekkage. Het is belangrijk dat werkzaamheden aan een dak door een professional worden uitgevoerd, met geregeld een onderhoudsinspectie om uw dak in goede conditie te houden.
Beschadigingen aan het dak
Door weer en wind is het altijd mogelijk dat er iets valt of beschadigd aan het dak. Wanneer er een tak op het dak waait, bestaat de kans dat het dak beschadigd raakt, wat weer tot andere problemen leidt. Of wanneer een dakpan niet goed ligt of eraf waait, kunnen er openingen in het dak ontstaan, waardoor waterschade gemakkelijk optreedt.
Verouderde dakbedekking
Ieder dak heeft op den duur onderhoud nodig. Een verouderde dakbedekking is de voornaamste reden dat een lekkage aan het dak optreedt. Een verouderd dak met dakpannen, dakleer, EPDM of bitumen gaat scheuren en beschadigingen vertonen, waardoor lekkages gaan ontstaan. Laat daarom altijd tijdig een dakinspectie uitvoeren om vast te stellen wat de huidige staat van het dak is.
Benieuwd wat de staat is van uw dakbedekking? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende dakinspectie.
Welke delen van het dak kunnen lekkage veroorzaken?
Er zijn verschillende delen van het dak die een lekkage kunnen veroorzaken. Van beschadigde dakgoten tot het daklood, en van een dakkapel tot een schoorsteen. Alle delen van het dak hebben na enige tijd onderhoud nodig en wij vertellen u graag waar u bij deze verschillende delen van het dak op kunt letten. Zo kunt u een lekkage opsporen en (laten) repareren.
Lekkage aan de dakgoot
Lekkage aan de dakgoot ontstaat door versleten of verstopte dakgoten, waardoor het water niet (voldoende) wordt afgevoerd van het dak. Hierdoor blijft er op een plat dak bijvoorbeeld water staan, dat uiteindelijk een weg gaat zoeken en kan resulteren in een lekkage.
Ook bij andere soorten daken gaat het water bij versleten of verstopte dakgoten een weg zoeken, waardoor het dak poreuzer wordt en er een daklekkage zou kunnen ontstaan. Zorg er daarom voor dat alle delen van het dak goed worden nagekeken, zodat u het onderliggende probleem aanpakt en nieuwe lekkages in de toekomst voorkomt.
Beschadigd daklood
Daklood gaat dertig tot veertig jaar mee. Dat is een behoorlijke tijd, waardoor u waarschijnlijk niet zo snel nadenkt over het vervangen van het daklood op uw dak. Toch wordt lood door de jaren heen steeds dunner, waardoor er scheuren in ontstaan waar water in staat is om doorheen te lopen.
Een andere optie is dat de overloop naar de dakbedekking open komt te staan, waardoor er een lekkage ontstaat. Vervang het daklood daarom tijdig en voorkom daarmee vervelende lekkages.
Lekkage bij lichtstraat
Lichtstraten zijn de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. Echter is het in veel gevallen een gevoelige plek voor lekkages in huis. Zo is het belangrijk dat de kitnaden rondom de lichtstraat goed worden gecontroleerd op veroudering, maar ook de manier waarop de lichtstraat is bevestigd op het dak en de dakbedekking eromheen is van belang om lekkage te voorkomen.
Het zou ook kunnen dat water op uw dak een weg is gaan zoeken en de lekkage daardoor aan het licht is gekomen bij uw lichtstraat, maar het probleem ergens anders ligt. Laat daarom inspecteren waar het water vandaan komt en wat de onderliggende reden is van de lekkage.
Lekkage door dakterras
Een lekkage door een dakterras is erg vervelend. Je kunt waarschijnlijk niet direct zien waar de waterschade vandaan komt en wat de oorzaak is van de lekkage. Een lekkage door uw dakterras kan onder andere ontstaan door beschadigd daklood, maar ook door een verouderd dak dat onder uw dakterras ligt. Om goed vast te stellen waar de lekkage vandaan komt is het handig om een inspectie in te plannen, de expert van Delta Daktechniek kijkt dan met u mee.
Lekkage bij dakkapel
Een dakkapel heeft op den duur onderhoud nodig. Zo is het mogelijk dat het dakleer van uw dakkapel aan vervanging toe is, de overloop van de dakbedekking van uw dakkapel naar uw dak of het daklood rondom de dakkapel. Wanneer er rondom de dakkapel zelf niets te zien is, is uw dak misschien op een andere plaats beschadigd en is de lekkage via uw dakkapel zichtbaar geworden.
Daknok of nokvorst lekkage
De nok van een dakpannendak, wordt ook wel een nokvorst genoemd. Het zijn de halfronde dakpannen helemaal op de top, die horizontaal de twee zijden van de dakpannen aan elkaar verbinden en afsluiten. Dit wordt vaak bevestigd met behulp van cement, wat na verloop van tijd poreus wordt en daardoor loslaat. Met een nieuwe laag cement of dakpasta wordt de nokvorst gerepareerd en is de lekkage verholpen.
Lekkage aan dak bij schoorsteen
Tot slot is de schoorsteen een welbekende boosdoener als het gaat om een lekkage aan het dak. Dit ontstaat veelvuldig door verouderd metselwerk, bakstenen, lood of een kapotte schoorsteenkap. Vaak ziet u dit binnenshuis door vochtplekken op zolder of op de muren rondom de schouw. Het lek is dan vaak al een langere tijd aanwezig, waardoor het herstellen ervan erg belangrijk is, omdat het de rest van het dak mogelijk aantast.
Hoe spoort u een daklekkage op?
Slechte weersomstandigheden kunnen lekkage aan uw dak snel zichtbaar maken, maar dat betekent niet, dat het nog niet zo lang speelt. Het is daarom altijd belangrijk om de daklekkage zo snel als mogelijk op te sporen. U kunt ervoor kiezen om zelf op het dak te kijken naar mogelijke oorzaken rondom de plek waar de lekkage binnenshuis zichtbaar is, maar u kunt er ook voor kiezen om gratis een dakinspectie uit te laten voeren door een expert.
Mocht u zelf willen nakijken waar het probleem vandaan komt, dan kunt u het volgende stappenplan hanteren:
- Controleer de afvoer van het dak
Is de afvoer van het dak goed schoon? Ziet u hier eventuele gebreken, zoals scheuren of andere beschadigingen, of blijft er water in de goot staan? Het is belangrijk om de afvoer van het dak goed schoon te maken en eventuele verstoppingen weg te halen, zodat het water via de daarvoor bedoelde manier wordt afgevoerd. - Controleer het dak rondom de plek van de lekkage
Hoe ziet de plek eruit op het dak rondom de lekkage? Is de dakbedekking gescheurd of ziet u andere beschadigingen? Kijk vervolgens goed naar de aansluitingen van de dakranden op het dak en eventuele andere overgangen in de dakbedekking. - Controleer de loodranden en andere delen van het dak
Misschien heeft u al een oorzaak gevonden, maar het is altijd goed om direct de andere delen van het dak te inspecteren. Controleer de stand van de loodranden en de andere delen van het dak op eventuele beschadigingen of gebreken.
Vraag een gratis dakinspectie bij lekkage aan
Als u liever niet zelf het dak op gaat, dan hoeft dat ook helemaal niet. U kunt bij Delta Daktechniek een gratis dakinspectie bij lekkage aanvragen. Wij inspecteren het volledige dak en kijken waar de lekkage vandaan komt, maar ook wat de staat is van de verschillende delen van uw dak. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Na afloop weet u precies wat u het beste kunt vervangen om de huidige lekkage en lekkages in de toekomst te voorkomen.
Aan de hand van de gratis dakinspectie, die wij uitvoeren met professionele meetapparatuur, stellen wij vrijblijvend een offerte voor u op. Deze wordt berekend op basis van de actuele en marktconforme prijzen. Iedere situatie is anders, daarom is het belangrijk dat er persoonlijk naar uw dak en eventuele lekkage wordt gekeken. Hierna wordt er een offerte voor u opgesteld, volledig op maat voor uw dak.
Wat te doen bij lekkage aan het dak?
Het is erg vervelend wanneer u heeft ontdekt dat u een lekkage aan het dak heeft. Des te fijner als u een handig stappenplan heeft met de stappen die u kunt ondernemen om het probleem zo snel en gemakkelijk mogelijk op te lossen. Wat te doen bij lekkage aan het dak? Wij helpen u graag!
Stap 1: Licht uw verzekering in
Lekkage aan het dak is in sommige gevallen verzekerd, afhankelijk van het type probleem en de reden waardoor het probleem is ontstaan. De schade binnenshuis is binnen de woonhuisverzekering te verhalen en daarom is het belangrijk om bij een lekkage uw verzekering in te lichten.
Uw verzekering helpt u wellicht ook verder met vervolgstappen en in sommige gevallen hebben zij een inspecteur die langs komt en het dak repareert, zodat alles binnen uw verzekering valt.
Stap 2: Tijdelijke noodoplossingen tegen lekkage
Mocht het nodig zijn, dan zijn er een aantal tijdelijke noodoplossingen om te treffen tegen de lekkage. Allereerst is het verstandig als er water lekt om hieronder een emmer of zeil te plaatsen, zodat het water geen verdere schade aanricht.
Ziet u waterschade aan uw muur en misschien zelfs een bobbel waar het water zich ophoopt? Dan is het verstandig om dit gat door te prikken met bijvoorbeeld een schroevendraaier. U geeft zo het water de mogelijkheid om eruit te lopen, waardoor het water zich niet verder verspreidt, maar zich ook niet ophoopt en daarmee verdere schade aanricht. Wanneer het water zich namelijk steeds verder ophoopt en verspreidt, is dit nog schadelijker voor uw dak en de ruimte waar de lekkage zichtbaar is.
Stap 3: Dakreparatie bij lekkage
Het is belangrijk om te kijken wat de lekkage veroorzaakt. Hiervoor kunt u een dakdekker inschakelen die uw dak komt inspecteren en direct een spoedreparatie kan uitvoeren om verdere schade te voorkomen.
Aan de hand van de inspectie stelt de expert vast of het nodig is om verder onderhoud uit te voeren aan uw dak, bijvoorbeeld omdat de dakbedekking verouderd is. U ontvangt hiervoor dan een vrijblijvende offerte. Zo zorgt u dat u uw dak het onderhoud geeft dat het nodig heeft, om lekkages (op andere plekken) in de toekomst te voorkomen.
Stap 4: De schade binnenshuis herstellen
Wanneer de lekkage aan de buitenkant afgedicht is, is de volgende stap om de schade binnenshuis te herstellen. Wellicht heeft u binnenshuis vochtplekken op het plafond en de muren, of is het hout van de kozijnen uit gaan zetten door het vocht? Zodra de lekkage opgelost is, geef het vocht dan, afhankelijk van de schade, nog een maand of enkele maanden om eruit te komen. Wanneer u het te vroeg gaat repareren, bestaat de kans dat er opnieuw schade ontstaat door het vocht.
Wanneer het vocht eruit is en het lek volledig is opgedroogd, kunt u het plafond, de muren of de kozijnen gaan herstellen of dit laten herstellen, bijvoorbeeld door de verzekering. Hoe repareert u een lekkend dak van binnenuit? Dat hangt af van de schade, maar de meest voorkomende schades zijn op deze manier te repareren:
- Vochtplekken op de muren en het plafond kunt u het beste herstellen door eerst deze gebieden goed schoon te maken met een ontvetter. Vul gaten eventueel op met plamuur en schuur het oppervlak lichtjes op om het weer mooi glad te krijgen. Vervolgens kunt u de muren en het plafond schilderen. Schilder het gehele plafond en de gehele muur om kleurverschil te voorkomen.
- Voor kozijnen is het afhankelijk van de schade, maar is het alleen een klein beetje uit gaan zetten en ziet u wat vlekken van de lekkage? Dan is dit gemakkelijk op te lossen door opnieuw te schilderen. Ontvet hiervoor de kozijnen grondig, schuur ze lichtjes op en schilder ze.
DAK LEKKAGE VERHELPEN BIJ DELTA DAKTECHNIEK
- Daklekkage opsporen en repareren
- Preventie tegen toekomstige lekkages
- Behandeling met waterafstotende coating
- Onderdak plaatsing tegen lekkage
- Advies rondom dak verzekering
- Ook gespecialiseerd in platte daken
WAAROM DAK RENOVEREN
5 tips om een lekkage aan het dak te voorkomen
Een lekkage voorkomen is altijd beter dan genezen. Door een lekkage te voorkomen, voorkomt u verdere schade aan het dak of binnenshuis. Op deze manier is uw dak altijd in een goede staat, waardoor u uzelf de stress rondom de lekkage en eventuele reparaties bespaart. Alleen hoe zorgt u ervoor dat uw dak in goede staat is en blijft, zodat u een lekkage aan het dak kunt voorkomen. Wij geven u graag een aantal tips!
1. Maak iedere herfst de dakgoot schoon
Wanneer uw huis in een bosrijke omgeving staat of er staat een boom vlakbij uw huis, dan zitten er vast geregeld bladeren in de dakgoot. Het beste is om iedere herfst, als bijna alle bladeren van de bomen afgevallen zijn en voordat het gaat vriezen, uw dakgoten te controleren. Haal alle bladeren en het vuil eruit en zorg ervoor dat al het water goed wegloopt. Zo voorkomt u ook dat uw dakgoot snel slijt, omdat er continu water in blijft staan.
2. Verwijder mos op het dak
Mos en algen verzamelen zich vaak op een vochtige ondergrond. Het groeit op zowel daken met dakpannen als platte daken. Verwijder het mos op het dak geregeld, om het vasthouden van vocht te voorkomen. U kunt dit eventueel ook door ons als bedrijf laten verwijderen en combineren met een dakinspectie, zodat u meteen weet hoe uw dak ervoor staat.
3. Vul grind op het dak aan
Heeft u grind over bijvoorbeeld uw bitumen dak? Dan is het belangrijk om dit grind eens in de zoveel tijd aan te vullen. Na verloop van tijd wordt deze grindlaag namelijk dunner, waardoor de beschermlaag in feite ook dunner wordt. Maak het grind schoon door mos en algen te verwijderen en vul het aan, zodat er minimaal een laag van 3 centimeter op ligt.
4. Controleer het dak van een afstandje
Is het mogelijk om uw dak vanaf een afstandje te zien, bijvoorbeeld als u voor en achter uw huis staat? Dan is het verstandig om geregeld even te kijken of alles er nog naar behoren uitziet.
Liggen de dakpannen er nog op en recht, ziet u bepaalde oneffenheden aan het dakleer? Dit soort problemen zijn vaak van een afstandje al te zien en daarom is het verstandig om dit zelf in de gaten te houden. Zo kunt u op tijd hulp inschakelen als dat nodig is.
5. Laat uw dak jaarlijks inspecteren
Het wordt aangeraden om het dak één keer per jaar te laten inspecteren. Zeker wanneer u zelf niet gemakkelijk op of bij het dak kunt komen, is het aangeraden om dit te laten controleren door een professional.
Hierbij wordt gekeken naar de dakbedekking, de dakgoten, het daklood en de regenpijp, maar ook de gedeeltes bij eventueel de schoorsteen, het dakraam, de dakkapel, de lichtstraat of het dakterras. Ieder onderdeel op het dak wordt meegenomen tijdens de inspectie.
Aan de hand van een dakinspectie krijgt u te horen of er aanvullend onderhoud nodig is aan het dak of dat het dak geschikt is om opnieuw een jaar mee te gaan.
Vraag gratis een dakinspectie aan
Lekkage aan de schoorsteen is een vervelende situatie, en daarom willen we dit natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om schoorsteen lekkage te voorkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw schoorsteen laten impregneren. Hierdoor wordt uw schoorsteen beter bestand tegen onder andere water en schimmel. Met deze techniek kunt u uw schoorsteen volledig waterdicht maken, waardoor vocht geen schijn van kans meer krijgt om binnen te dringen.
Daarnaast is het ook mogelijk om uw schoorsteen opnieuw te laten metselen. Misschien is het metselwerk momenteel niet goed genoeg meer om het water buiten te houden, en is een nieuwe laag voldoende om uw schoorsteen mee te herstellen.
Is uw schoorsteen echt aan de oude kant en loopt u daardoor veel risico op lekkage? Dan kunt u ook een schoorsteen renovatie aanvragen. Bij een schoorsteen renovatie wordt namelijk de gehele structuur aangepakt en geoptimaliseerd, zodat u weer voorzien bent van een nieuwe schoorsteen die goed bestand is tegen water en extreme omstandigheden.
Ontvang binnen 24 uur GRATIS een vrijblijvende offerte.
Geef uw gegevens door via onze contactpagina. Het startpunt voor een offerte op maat.
Wij nemen contact op om een afspraak in te plannen voor een gratis dakinspectie op een moment dat u goed uitkomt.
Een dakspecialist komt langs om uw wensen te inventariseren en advies te geven over de mogelijkheden om uw dak weer 100% in orde te maken. Hij neemt meerdere voorbeeld samples mee en geeft u een goed beeld welke verschillende materiaalopties er mogelijk zijn en waar deze voor dienen.
Uw gegevens voeren wij in ins on calculatorsysteem en we berekenen op basis van actuele marktconforme prijzen. Hierna krijgt u geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte op maat.
- Milieuvriendelijk
- Duurzaam